|
Bomonti İzzetpaşa sokak |
|
Eskiler sökülüyor,kazılıyor |
Şişli sokaklarında bir Kentsel Tasarım çalışması sürüp gidiyor….
Hayber Gürsoy
Bizde bir türlü dikiş tutturamadığımız,anlayamadığım bir şey var. Her nedense 3-4 yılda bir bu kaldırımlar değişir,sokaklar alt üst olur. Bu kural hemen hemen hiç değişmez. Sokakta konuşulanlara kulak kabartmak gerekirse; birilerinin zengin edildiği,beceriksizlik,yapacakları bir iş olmadığı,seçim yatırımı,göze hitap ettiği için çalışıyor görünmek gibi bir sürü gerekçeler üretilir.
|
Parke taşı döşeniyor |
|
Bomonti Arpasuyu Sokak |
Sokaklar çabuk yıpranıyor,çabuk bozuluyor. İyi bir işçilik yapılmadığından herkes şikayetçi…O anı kurtarmak,görüntüyü tamamlamak için üstünkörü yapılan döşemeler,bir yandan yapılırken diğer yandan bozuluyor. En sinir eden yanı;yağmurda altına su almış bir taşa yada başka bir döşeme, kaplama malzemesine bastığınızda üzerinize,ayaklarınıza su sıçraması…
Doğal,sıcak....‘Türkiye’ de İç Anadolu Bölgesinde yaygın olarak bulunan andezit oluşumları önemli bir yer tutmaktadır. Andezitler kaldırım, bordür, parke taşı, kaplama taşları (yaya yolları, park ve bahçe düzenlemeleri v.b.), …. Volkanik kökenli olan andezit kayaçları renk, doku ve sertlik açısından… Andezitler homojen, solmayan, renkleri ve cilasız, silinmiş, çekiçlenmiş veya kaba yontulmuş
yüzey biçimleri ile…’
Avrupa’da bazı yerlerde kaldırımların asfalt olduğu ve kaliteli yapıldığı için uzun ömürlü olduğunu söyleyenlerin yanında benim gibi parke taşlarından yana olanlar daha çoğunlukta…
Çalışmaları izleyenler söyleniyor.
-Yepyeni elektrik direklerini kaldırdılar...
-Biz bu kadar zengin ülke miyiz?
-Yine birini zengin edecekler...
-Birinin acil paraya ihtiyacı var...
-Karman çorman oldu! Bu iş mi yahu! Yıllardır böyle! Sürekli yap boz...
-Trafiği tek yön yapmışlar...Bu kadar eziyet olur mu?
Şimdi Şişli Belediyesi sokakların kaldırımlarını betondan,yolları parke taşları ile döşüyor. Doğru olanı yapıyor. İtirazım iyi bir işçilik olmamasından yana…Yaya kaldırımlarının beton olması yağmuru altına çekip binaların içine sızmasını önlüyormuş. Ben işim gereği çoğu binaya girdiğimde keskin bir nem kokusuyla irkilirim. Zaten eski binaların temelleri yok,bir de nem ile temelleri iyice çürüyor.
Asfalt sevimsiz,iç karartıcı bir görünüme sahip.
Kim ne derse desin parke taşında,Arnavut kaldırım döşemesinde bir güzellik,bir estetik,bir sanatsal yön var… Tarihi doku ile uyuşan,doğal görünümlü,insana sıcak gelen,mozayiği andıran yapısı nedeniyle hoşluk yaratıyor.
Öncelikle Şişli tarihi doku bakımından hafife alınmayacak bir ilçe…Bu dokuya en uygun olanı da doğal malzeme olarak parke taşı.
Onarımı kolay,maliyeti ucuz…
400 iş gününde bitecek… Şişli Sokakları 400 iş günü kazılıp,sökülüp,yaya kaldırımları beton olmak üzere parke taşıyla yollar örülmeye devam edecek.
Tozdan esnaf bizar,arabaların üzeri bir karış toz,her gün yıkatmak gerekiyor.
10.05.2012
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder