Kayıp şehir bulundu |
Çiçekdağı ilçesinin Büyükteflek köyünün Kale mevkisinde, yaklaşık 1,5 ay önce define avcılarının açtığı yerde tahrip edilmiş tuğla duvar kalıntıları olduğunu fark eden köy muhtarı Eyüp Baran, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bilgi verdi.
Müdürlükte görevli teknik ekiplerin çalışması sonucu, kazı yapılan alanda çift katlı yapı bulunduğu, yapının alt katında hamam ocağı (cehennemlik) olduğu tespit edildi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Gökgül, kazı alanında gazetecilere yaptığı açıklamada, kaçak kazı yapıldığı belirlenen bölgenin sit alanı olduğunu, hamam kalıntıları tespit edilmesinden sonra kurtarma kazısı başlattıklarını bildirdi.
Yaklaşık 1,5 aydır sürdürülen çalışmalarda hamam kalıntılarının gün yüzüne çıkarıldığını ifade eden Gökgül, şunları söyledi: ”İhbar neticesinde hamam kalıntılarının bulunduğunu öğrenince kurtarma kazısı için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin aldık. Teknik arkadaşlarımızın tecrübeleri ve gayretleriyle kısa sürede böyle bir eser ortaya çıktı. Bu hamam, burada büyük bir şehrin olduğuna, şehirde bir mabet bulunduğuna, şehirle ilintili daha büyük yapılar olabileceğine işaret ediyor. 2. yüzyıl Roma dönemine ait olduğunu tahmin ettiğimiz, hamam literatürde yer almayan ve bugüne kadar hiç kimse tarafından tespit edilmemiş bir yapı. Kazı çalışmasını sonuna kadar sürdüreceğiz.” Kazı alanında tuğla ve taştan yapılmış yaklaşık 2 metre yüksekliğinde duvarlar ortaya çıkarıldığını belirten Gökgül, iki katlı yapının alt katında ateş yakılan bölüm, üst katında mermer tekneler ve su giderleri bulunduğunu bildirdi.
Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) İl Müdürü Ömer Faruk Akyol da kazı çalışmalarında Türkiye’de ilk kez Toplum Yararına Çalışma Projesi kapsamında eleman çalıştırıldığını belirtti.
Kazı çalışmalarında İş-Kur’un belirlediği 8 personelin görev aldığını ifade eden Akyol, kazı alanında çalışan personel sayısının artırılacağını, proje kapsamında çalışanların ücret ve sigorta primlerinin İş-Kur tarafından ödendiğini söyledi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder