Dersim’in Nazimiye ilçesine bağlı Aşağı Doluca Köyünde yapılmak istenen Pembeli Barajı’na tepkiler sürüyor. Köylülerin barajın yapımını engellemek için 1 yıldır baraj gövdesinin yapılacağı alana kurdukları çadırı ziyaret eden siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcileri ve ilçe belediye başkanları Pembeli Barajı’nın yapımını engellemek için direnen köylülerin mücadelesini sahipleneceklerini ve yükselteceklerini dile getirdiler.
Limak-Darenez şirketleri ortaklığıyla başlatılan Pembeli Barajı’nın inşaatına karşı bir yıldır direnen köylüler daha önce iş makinelerinin sahaya girişini engellemiş, ve kurdukları çadırlarda gece gündüz, ağır kış şartlarına rağmen, yaşlısıyla, genciyle, kadınıyla erkeğiyle nöbet başlatmışlardı. Geçtiğimiz günlerde köylülere destek için İHD Dersim Temsilcisi Avukat Barış Yıldırım’ın çağrısıyla Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin, Nazimiye Belediye Başkanı Cafer Kırmızıçiçek, Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türkel, Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, EMEP İl Başkanı Mustafa Taşkale, Partizan ve DHF temsilcileri çadırın kurulduğu Aşağı Doluca köyüne destek ziyaretinde bulundular.
‘KARAKOL, KAYMAKAM BİZİ TEHDİT EDİYOR’
Köylüler tarafından karşılanan heyetle kahvede yapılan görüşmede köylüler adına ilk sözü alan Özkan Aslan, “Köylüler olarak şirketin çalışmalarını durdurduk. Yol yapmaya çalışıyorlardı. Buralara binbaşılar, özel harekatçılar yığdılar. Adım atamayacak duruma getirdiler. Geceleri köylerimize koruyucular giriyor Elerinde G-3 silah olan yüzlerce paralı askerleri var şirketin. Bütün karakollar, savcılar bizi tehdit ediyorlar. Geçen Nazimiye Savcılığına davayla ilgili bir şey sormaya gidiyoruz. Nazimiye kaymakamı, daha önce ‘Adam ölür ama bu baraj yapılır’ demişti. Kaymakam bir toplantı yaptı ve köylüleri tehdit etti. Biz de köylüler olarak toplantıyı terk ettik. Köyümüzde hiçbir şekilde baraj yaptırmayacağımızı söyledik” şeklinde konuşarak, yaşananları anlattı.
‘KENDİ YASALARINI TANIMIYORLAR’
Aslan’ın ardından söz alan Avukat Barış Yıldırım ise yaptıkları araştırmaya göre Peri Suyu üzerinde yapımı tamamlanmış, inşa halinde olan ya da projeleri bitmiş 9 tane HES olduğunu belirterek, “Dersim sınırları içinde Seyrantepe Barajı ve HES, 1988 yılından beri faaliyet yürütüyordu. Hali hazırda enerji üreten Tatar Barajı ve HES var. Peri Suyu üstünde, Pembelik Barajı ve HES’in yapımı kararlaştırıldı. Köylülerin güreşleri alınmadan, buradaki ekolojik biyolojik çeşitlilik göz önünde bulundurulmadan alındı bu kararlar. Munzur Mili Parkı içerisinde yapımı karalaştırılan baraj ve HES’lere karşı yürüttüğümüz hukuksal mücadelede gördük ki anayasal olarak çevreyi korumakla yükümlü olan devlet, söz konusu HES’ler olunca, kendi koyduğu kanunlara uymuyor” şeklinde konuştu. Açtıkları davalarda bir çok mahkemenin yürütmeyi durdurma kararları verdiğini dile getiren Yıldırım buna rağmen hukukun uygulanmadığını belirtti. Bu HES ve Pembelik Barajı’nın yapılmasının hukuken de yanlış olduğunu belirten Yıldırım, “Bu doğaya karşı, insanlığa karşı büyük bir suç. Yasaya göre halkın HES yapılacak alanlara ilişkin güreşlerinin alınması gerekiyor. Halktan hiçbir görüş alınmadan bu projeler hayata geçiriliyor” dedi.
‘DERSİM’İ SULARA BOĞMAK İSTİYORLAR’
Dersim Barosu Başkanı Fatma Kalsen ise yasalarla belirlenen çevreyi koruma, geliştirme yükümlülüğünün açık bir şekilde ihlal edildiğini belirterek, kaymakamın, savcılığın, şirketin kolluk kuvvetlerinin ve jandarmanın hukuku ihlal ettiğini belirterek, baraj yapımının ancak mücadeleyle mümkün olacağını dile getirdi.
Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin ise barajlara karşı bir çevre platformu oluşturmaları gerektiğini belirterek, “Dersim’de bir çok baraj yapılmaya çalışılıyor. Bu projeler yeni değil. 30’lu yılara baktığımızda Osmanlı’nın da bentler yaparak, Dersimi sulara boğmak istediğini görürüz. Şimdi aynı zihniyet devrededir” dedi.
Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, Nazimiye Belediye Başkanı Cafer Kırmızıçiçek ve Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türkel de yaptıkları konuşmalarda Pembeli Barajı’na karşı verdikleri mücadelede bu güne kadar köylülerin yanında yeterince yer alamadıklarını ancak bundan sonra bütün imkanlarıyla baraj yapımının engellenmesi için verilen mücadeleye destek olacaklarını söylediler.
‘BARAJ, GÖÇ DALGASI DEMEK’
Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin, “Dersim coğrafyasını insansızlaştırmak için elerinden geleni yapıyorlar. Pertek Belediyesi olarak bunun acısını en çok biz biliriz. Keban Barajı 100 köyümüzü yuttu. En verimli tarım arazilerimiz suyun altında kaldı. Köylüler göç etmek zorunda kaldı. Bu barajlarda yapılırsa Dersim’de büyük bir göç dalgası yaşanacak. Dersim’i siyasi ve kültürel olarak sulara boğmak istiyorlar ama buna izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.
‘ANCAK DİRENEREK KAZANABİLİRİZ’
“Her direniş kazanılmamıştır ama kazanılan her şey direnişle kazanılmıştır” diyen EMEP Dersim İl Başkanı Mustafa Taşkale ise “Biz EMEP olarak sadece Dersim’de değil, Türkiye’nin her yerinde doğa düşmanlığına karşı mücadele veriyoruz. Nazimiye halkının ve Aşağı Doluca köylülerinin mücadelesi de bizim mücadelemizdir. Parti olarak bu mücadeleyi yükseltmek için üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağız” dedi.
Ziyarette konuşan köylülerden Mehmet Tokmak ise “Baraj istemiyoruz. Mal, mülkümüz gidiyor, arazimiz gidiyor, ziyaretlerimiz, mezarlarımız gidiyor. Eğer zoraki yaparlarsa direneceğiz sopayla. Topraklarımızı vermeyeceğiz” dedi. (Dersim/EVRENSEL)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder