Yeni konutlarda ortaya çıkan 17 puanlık vergi artışına Meclis rötuşu geliyor. Yeni konut alımında ödenen KDV’nin metrekareye göre değil; değere göre alınmasını öngören düzenleme TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda değişecek.
Yapılacak değişiklikle, yasanın çıktığı tarihten önce inşaat ruhsatı almış, inşaatı devam eden konutlara mevcut sistem uygulanacak. Yeni yasa ise yürürlük tarihinden sonra ruhsat alınan konutları kapsayacak.Yapılacak değişiklik sayesinde halen inşaatı devam eden 150 metrekarenin altındaki evlerden, değerine ve bulunduğu semte bakılmaksızın yüzde 1 KDV alınacak. 150 metrekarenin üzerindeki evler de aynı şekilde mevcut yasada olduğu gibi yüzde 18’lik KDV’ye tabi tutulacak.
Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, hem yap-sat müteahhitlerden ev alan dar gelirli konut alıcılarının hem de lüks projelerden konut alanların yüreğini ağzına getirdi. Bakanlığın, konut alımında ödenen KDV oranını metrekare yerine arsa veya konutun rayiç bedeline göre belirlenmesi konusunda Bakanlar Kurulu’na yetki verilmesi konusunda değişiklik istedi.
VERGİ ORANI SEMTLERE GÖRE DEĞİŞECEK
Tasarının 20. maddesinde yer alan bu değişikliğin kabul edilmesi halinde Bakanlar Kurulu, yeni konut sahiplerinden alınan KDV oranını konutun rayiç bedeline göre farklılaştırabilecek. Böylece İstanbul ile Batman’daki konutun vergisi aynı olmayacağı gibi; İstanbul içindeki vergiler de semtlere göre değişebilecek.
Mevcut uygulamada ise Maliye Bakanlığı, 150 metrekareye kadar olan tüm konutlardan, nerede olduğuna ve değerine bakılmaksızın yüzde 1 KDV alıyor. 150 metrekare ve üzerindeki konutlardan alınan KDV ise yüzde 18.
ZENGİNDEN ÇOK, FAKİRDEN AZ VERGİ
Değişikliğin tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Etiler’de 50 metrekare ev için 1 milyon TL istenirken, ödediği vergi yüzde 1. Ama Tatvan’da 150 bin liralık 150 metrekare evden alınan KDV yüzde 18. İşte bunu değiştirebilmek, vergi adaleti sağlayabilmek için Bakanlar Kurulu’na rantı yüksek yerlerde arsa ve konut değerine göre KDV’yi farklılaştırma yetkisi veriliyor” dedi. Şimşek, bu düzenlemeyle Robin Hood gibi zenginden daha çok, fakirden daha az alarak vergi adaleti sağlamaya çalıştıklarını vurgulamıştı.
RUHSATI OLAN KURTULDU
Ancak dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na gelen ve alt komisyonu havale edilen tasarının değişeceği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre verilecek önergeyle söz konusu değişiklik yasa çıktıktan sonra alınacak inşaat ruhsatlarını kapsayacak. Yani mevcut inşaat ruhsatlarına göre yapılan ve yapımı devam eden konutlar için vergilendirme, mevcut sisteme göre yapılacak.
180 BİN TL ÖDEMEKTEN KURTULACAK
Örneğin İstanbul’da A projesinden 100 metrekare bir konutu 1 milyon liraya alan ve bitmesini bekleyen bir vatandaş da yüzde 1 KDV ödeyecek. 100 metrekare konutu 100 bin liraya alıp bitmesini bekleyen de yüzde 1 KDV ödeyecek. Eğer yeni düzenlemede bu istisna getirilmese 1 milyon liralık 100 metrekare konut alan kişinin 10 bin lira KDV yerine; 180 bin lira KDV ödemesi gerekecekti.
Ancak yasa çıktıktan sonra alınan konut ruhsatlarıyla yapılan projelerde; KDV oranını arsa veya konutun rayiç bedeli belirleyecek. Ve oran yüzde 1 ila yüzde 18 arasında farklılık gösterecek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder